Forum Forum na każdy temat Strona Główna Forum na każdy temat

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kurczak w bukiecie z jarzyn

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na każdy temat Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
IwonaBaBelik
Gold



Dołączył: 06 Sie 2005
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Pią 10:04, 26 Sie 2005    Temat postu: Kurczak w bukiecie z jarzyn

Sałatka dla amatorów kulinarnych nowinek - różne nowe jarzynki. Mogą być kłopoty z ich zdobuciem, ale jest coraz więcej stoisk z jarzynami, które specjalizują się w ciekawostkach ze szklarni i pól. Jeśli nie mamy dostępu do tak wyszukanych jarzyn lub gdy nie są one na naszą kieszeń, nie zrażajmy się. Sałatę polną możemy zastąpić małymi listkami zwykłej sałaty, radicchio - delikarnymi, środkowymi listkami czerwonej kapusty, melona - ananasemz puszki.

Czas: 40 minut
1 porcja: 280 kcal

Składniki ( 2 porcje ):

~10 dag polnej sałaty
~10 dag radicchio
~1/2 melona charentais
~10 dag świerzych pieczarek
~1 szalotka
~20 dag filetów z kurczaka
~2 łyżki oleju
~sól
~biały pieprz
~3-4 łyżki czerwonego winnego octu
~1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

1. Sałatę polną i radicchio oczyścić, dokładnie umyć i dobrze osączyć z wody. Z melona wyjąć pestki i z miąższu wyciągnąć specjalną łyżeczką kulki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Szalotkę obrać, pokroić w drobniutką kostkę
2. Filety z kurczaka umyć. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim filety z kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor ( 10 minut ). Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni
3. Do tłuszczu na patelni dodać szalotkę, ocet i 2-3 łyżki wody. Krótko zagotować, zdjąć z kuchenki i doprawić solą i pieprzem
4. Wszystko ułożyć na dużych talerzach. Filet z kurczaka pokroić w plasterki i ułożyć na jarzynach. Polać sosem vinaigrette i podawać posypany natką pietruszki
_____________________________________________________________
Dla osób nie znających przepisu na vinaigrette podam jego najprostszą wersję:
~1/4 szklanki octu winnego
~3/4 szklanki oliwy z oliwek lub lekkiego oleju
~sól
~pieprz
~przyprawy ziołowe, jakie lubimy

Połączyć wlewając wszystkie składniki do zakręconego słoika. Składniki roztrzepujemy. Jeżeli nie zużyjemy całego sosu, możemy go przechowywać w tym samym słoiku w lodówce do następnej sałatki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anterder2
Rzadko odwiedzający



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:19, 28 Lut 2007    Temat postu:

Catherine Zeta Jone Throatjob!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na każdy temat Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin